Οι Δρόμοι του Μεταξιού, Peter Frankopan
Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια, σωστά; Λοιπόν ένα αντίστοιχο αφήγημα έχει δημιουργήσει η Δύση για τον εαυτό της, ξεκινώντας την Ιστορία της από τον Καρλομάγνο. Βεβαίως υπάρχουν οι ιστορικοί που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά ο μέσος Ευρωπαίος θεωρεί εαυτόν το κέντρο του κόσμου και τους αρχαίους πολιτισμούς βαρβαρικούς, όπως των Μογγόλων του Κουμπλάι Χάν, εγγονού του αιμοσταγούς Τσεγκίς Χαν.
Διαβάζοντας κυρίως ιστορία τα τελευταία 15 χρόνια και διαπιστώνοντας κάθε φορά το μέγεθος της άγνοιάς μου, ήξερα πως η αλήθεια είναι διαφορετική, αλλά το παρόν βιβλίο έδεσε πολλά από όσα ήδη ήξερα σε ένα χοντρούτσικο τόμο 650 περίπου σελίδων, μαζί με τις 150 των σημειώσεων, όπου με σαφήνεια αποκαλύπτονται δυσάρεστες αλήθειες για ένα ευρωπαϊστή, ειδικά τώρα με τον περίεργο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία. Λοιπόν, οι Μογγόλοι έλεγχαν για τρεις αιώνες μια τεράστια αυτοκρατορία από τη Μεσόγειο ως τον Ειρηνικό, οργανωμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, δικτυωμένη με τους δρόμους του μεταξιού και παρέχοντας ασφάλεια στην επικράτειά της για το εμπόριο που καμμία άλλη δεν κατόρθωσε, ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι Βρετανοί. Και το κατόρθωσε σφάζοντας πολύ λιγώτερους από ό,τι οι Ευρωπαίοι, που κατά τη διάρκεια των «ανακαλύψεων» εξαφάνισαν 200 εκατομύρια ιθαγενείς όταν ο πληθυσμός της γης ήταν 800.
Ξέρουμε, μάλλον εξ αιτίας της Βίβλου, πως ο πολιτισμός ξεκίνησε από την Μεσοποταμία, αλλά δεν έχουμε ιδέα για τα δίκτυα που είχαν οργανώσει οι αρχαίοι πολιτισμοί. Και οι δρόμοι του μεταξιού είναι το σημαντικότερο και σήμερα ενεργοποιείται ξανά με μεγάλη ταχύτητα, όχι για το μετάξι βέβαια, αλλά για πολυτιμότερα πράγματα, που βρίσκονται σε αφθονία στην Ανατολή όταν η Δύση χάνει σταδιακά την πρόσβαση σε αυτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σπάνιες γαίες, εκπληκτικά εύφορα εδάφη. H ενεργοποίηση περιλαμβάνει πολύ λίγο τους Ευρωπαίους, ενώ ενώνει την Ασία, παρόλο που τα διάφορα κράτη δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα. Χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παγώσουμε και χωρίς τις πεδιάδες της Ουκρανίας- το Κίεβο ήταν η γενέτειρα της Ρωσίας-θα πεινάσουμε. Η Ευρώπη ξαναγίνεται ένας φτωχός τόπος και το κυριώτερο, με κατακερματισμένα τα δίκτυα των αποικιών της.
Ο Peter Frankopan έχει οργανώσει το βιβλίο σε ενότητες που υπερκαλύπτονται χρονολογικά, πράγμα που μπορεί να ξενίσει τον αναγνώστη, η προσαρμογή όμως είναι εύκολη και η ροή απρόσκοπτη, δεν το αφήνεις εύκολα.
Δεν θα σας μαυρίσει την ψυχή, απλά θα συνειδητοποιήσετε την πολυπλοκότητα της ζωής και την ανοησία των υπεραπλουστεύσεων, αυτών που αγγλικά λέγονται σαρκαστικά simplisticity, σε αντιδιαστολή με την πραγματική απλότητα, simplicity, όσο για τη Δύση μας, δεν ήταν πάντα το κέντρο του κόσμου, και μάλλον δύει.
To φόντο στη φωτογραφία είναι λεπτομέρεια από ασιατικό νομαδικό χαλί με το δέντρο της ζωής κυρίαρχο, να διεισδύει στη γή και να την γονιμοποιεί.