Κτήμα Παπαγιαννάκου 2014
15/5.2020 Πολύ πριν αρχίσουμε να διαπιστώνουμε γύρω στη δεκαετία του ’90 πως το Ασύρτικο παλαιώνει, ο Καμπάς είχε Σαββατιανά που παλαίωναν σε βάθος
δεκαετιών, πράγμα που μας υπενθύμισε η εγγονή του Ρωξάνη Μάτσα στην παρουσίαση των σύγχρονων Σαββατιανών από τον Κ Λαζαράκη πριν 2 χρόνια με φιάλες του’62 και ‘64. Η αναγέννηση του Σαββατιανού που άρχισε στη δεκαετία του ’90 και ολοκληρώθηκε στον κανούργιο αιώνα, οφείλεται πιστεύω στην επιμονή του Βασίλη Παπαγιαννάκου να ξεπλύνη την ποικιλία από το όνειδος των χείριστων οινοποιήσεων των προηγουμένων δεκαετιών και να το αναδείξει σε μία από τις σημαντικώτερες λευκές ποικιλίες μας. Αν το Κοκκοράκι είναι το σήμα κατατεθέν του, το Κτήμα είναι η ψαγμένη ετικέτα που αποδεικνύει την ικανότητα παλαίωσης: εμφιαλώνεται και παραμένει σε αναγωγική παλαίωση για να ελευθερωθεί στην αγορά μετά από μερικά χρόνια.
Το 2014 έχει ένα υπέροχο μέτριο χρυσαφί χρώμα και εκκρηκτική πλούσια μύτη από νυχτολούλουδο, πεπόνι, ώριμα νεκταρίνια και γιαρμάδες, αποξηραμένα βερύκοκκα, αλλά και πορτοκάλια, νεράτζια, περγαμόντα, κουμ-κουάτ. Η οξύτητα δεν είναι τονισμένη και το σώμα είναι λιγώτερο από ό,τι υπόσχεται η μύτη, αλλά η γεύση έντονη, με την επίγευση να διαρκεί περισσότερο από ό,τι περιμένεις από το σώμα. Έχει ένα μεστό ώριμο χαρακτήρα πολύ γοητευτικό και παύεις να δίνεις σημασία στη σχετική έλλειψη σώματος και συγκεντρώνεσαι στη γοητεία της σχεδόν τροπικής ωριμότητας, που είναι σαγηνευτική. Τελικά διαπιστώνεις πως αυτά τα γλυκά πολύπλοκα αρώματα σε αιχμαλωτίζουν περισσότερο απ’ ό,τι περίμενες. Διαπιστώνεις επίσης, πως συνοδεύει άψογα τα ζόρικα ντολαμαδάκια από πρόβειο κιμά και μπασμάτι με γιαούρτι πρόβειο από δίπλα, ένα ρίσκο που πήρες αντί ενός κρασιού με υψηλή οξύτητα, επειδή είσαι αμετακίνητος στον συνδυασμό παλαιωμένου Σαββατιανού με αρνί και δικαιώθηκες. Τελικά μωρό μου, πολύ σχετικό πράγμα αυτό το σώμα...
Δεν θυμόμαστε ούτε μια στιγμή που να μας φάνηκε το κρασί λίγο, ίσα-ίσα που εντυπωσιαστήκαμε που όταν πάψαμε να χτυπάμε τα ντολαμαδακια σα στραγάλια, δεν έδειξε να εντείνεται η γεύση, πράγμα που σημαίνει πως δεν το είχε επηρρεάσει ή λυγίσει το πρόβατο ή τα 10% λιπαρά του γιαουρτιού, κατάλαβες Watson? Στοιχειώδες. Επίσης προτιμά την τζαζ και τον Μπαχ παρά τα κλαρίνα, εκτός αν παίζει ο Σούκας ή ο Ναπολέων Δάμος.
Τολμήστε τα παλαιωμένα λευκά μας, κρύβουν πολλή γοητεία στην ωριμότητα και αξίζει να την ανακαλύψετε. Θα δείτε πως σιγά-σιγά θα βρείτε και άλλες χάρες κρυμμένες...