Νεμέα Κτήμα Μπίζιου 2012
2/6/2020. Ο Ηλίας Μπίζιος είναι γιος αμπελουργού που σιγά-σιγά πραγματοποιεί το όνειρό του να αναδείξει κυρίως το Αγιωργίτικο του οινοπεδίου του
Ασπρόκαμπου. 900 μέτρα υψόμετρο, 40 στρέμματα Αγιωργίτικου (έχει άλλα 50 με άλλες ποικιλίες) ιδιόκτητα, +10 που καλλιεργεί ο ίδιος με δεκαετές συμβόλαιο, κλήματα 25+ετών, βιολογική καλλιέργεια, προνομιούχος ΝΔ προσανατολισμός, απαραίτητος για την πλήρη φαινολική ωρίμαση σε τέτοιο υψόμετρο, στρεμματικές αποδόσεις έως 800κ/στρέμμα, φροντίδα στο αμπέλι, τι λέει το κρασί λοιπόν, τα κατάφερε ο Ηλίας;
Βαθύ ρουμπινί, σχεδόν γκρενά. Μύτη κλειστή στο ποτήρι open up soft C&S μόλις ανοίχτηκε η φιάλη, με πυκνό αποξηραμένο δαμάσκηνο, κορινθιακή και μαυροκέρασο με αρώματα κανέλας μπαχαριού και κέδρου. Στόμα πυκνό, πεισματικά κλειστό, στυφό, απροσπέλαστο, υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και έντονη γεύση. Αναμονή. Μισή ώρα αργότερα υπήρχε και φρέσκο μαυροκέρασο και βύσσινο στη μύτη, αλλά και στο στόμα μαζί με κασίς. Μιάμιση ώρα αργότερα, 2 ώρες συνολικά δηλαδή, το μαυροκέρασο κυριαρχεί ως φρέσκο με βύσσινο και κρανμπερι, συνεχίζει με κέδρο, μπαχάρι και τελειώνει με τα αποξηραμένα προαναφερθέντα. Η υψηλή οξύτητα φυσικά παραμένει, αλλά πλέον είναι δομημένη πολύ ωραία τυλιγμένη με πλούσιες φίνες τανίνες άψογα διαστρωματωμένες, το 13,5 % αλκοόλ, το γεμάτο σώμα, την έντονη γεύση και μακρά επίγευση. Απολαυστικό. Μιλάμε για Αγιωργίτικο ΠΟΠ 8ετίας που έχει τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια ακμής μπροστά του.Φυσικά και δεν παλαιώνει το Αγιωργίτικο. Ωριμάζει.
Και μαζί ωριμάζουμε και εμείς, απεταξάμενοι προκαταλήψεις ετών και προσβλέποντας στο μέλλον με ακλόνητη ελπίδα, ό,τι και να γίνει.
Συνοδεύτηκε ιδανικά από Ναξιώτικο μοσχαρίσιο ποντίκι μαγειρεμένο πολύ αργά μέχρι να λιώσει σχεδόν και κάπου εκεί μανιτάρια και τέλος μπασμάτι αφράτο. Αλλά εγώ που μαγειρεύω πολύ καλά, στο γούστο μου και μερικών φίλων τουλάχιστον, επιμένω πως το φαγητό παραμένει το καύσιμό μας ενώ το κρασί είναι φτιαγμένο από τα υλικά της ποίησης.
Χαίρομαι που έχω ακόμα να μάθω πάρα πολλά για το κρασί και που έχουμε να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα για το Ελληνικό κρασί.