Ύφος, Κτήμα Μπαραφάκα 2019

    18/6/2020  Παρόλο που για το νέο λευκό κρασί του Χρήστου Μπαραφάκα έχουν ήδη γραφτεί αρκετά θετικά σχόλια, γνωρίζοντας καλά την ποικιλία, ομολογώ πως

από πολύ νεαρά αμπέλια Κυδωνίτσας δεν περίμενα πολλά πράγματα, βιαστική κίνηση μου φάνηκε. Η φιάλη που έφτασε όμως στα χέρια μου, πλην Κυδωνίτσας είχε άλλη τόση πικάντικη και αρωματικότατη Malvasia Aromatica και ήταν τελικά άλλο κόλπο...

    Χρώμα (αχυρόξανθο;). Μύτη σχεδόν έντονη πικάντικη, με εξωτικές τροπικές νότες κυρίως, αλλά με εμφανή οξύτητα, φρεσκάδα και δροσιά πριν αγγίξει στα χείλη. Γιασεμί και αγιόκλημα, λάιμ και λεμονανθοί, κάτι από λευκόσαρκα ροδάκινα, ξύσμα από νεράντζι και κουμ-κουάτ, η έκφρασή τους με έπιασε απ’ τη μύτη στην κυριολεξία. Βάθος; Δεν θα προλάβεις να το σκεφτείς καν, θα σ’ έχει ρίξει στο κρεββάτι.

    Στο στόμα βρίσκεις ειλικρίνεια, την πικάντικη  φρεσκάδα και δροσιά που λέγαμε, τυλιγμένη σε μάλλον υψηλή, αλλά ισορροπημένη από τις τροπικές γεύσεις οξύτητα και αόρατο το μόλις 12,5% αλκοόλ, ώστε να αγοίγουμε και δεύτερη φιάλη, όλα τα σκέφτηκε ο Χρήστος Μπαραφάκας. Λευκόσαρκα ροδάκινα ξανά, ίσως και λεμονάτα Βόλου, ανανάς, βερύκοκο γλυκόξινο. Επίγευση παραπάνω από μέτρια, μπερδεύουν και τα τροπικά...εν πάση περιπτώσει ελαφρύ, αλλά με πολύπλοκη μύτη και απολαυστικό.  

    Μην περιμένετε μεταξωτές ατσάλινες τανινούλες εδώ και δύσκολη φινέτσα για λίγους, είναι ένα όμορφο νέο κορίτσι που θα κάνει σε όλους πολύ καλή εντύπωση και δεν θα πει χαζομάρες, δεν το λές και λίγο. Θέλω να πω είναι ένα κρασί από αμπέλια μόλις 4 ετών και είναι αξιοθαύμαστο το πόσο ωραία στέκεται στο τραπέζι με 2 ψητές τσιπούρες. Ομολογώ πως με εξέπληξε. Το χαρμάνι αποτελείται από 40% Κυδωνίτσα, 40% Malvasia Aromatica και 15-20% Gewürztraminer. Οι 2 τελευταίες αρωματικές ποικιλίες κυριαρχούν πικάντικα στο χαρμάνι που θα έχει εκτιμώ μεγάλο σουξέ: καταιγισμός  αρωμάτων και δροσερή οξύτητα, θα το λατρέψουν οι γυναίκες και άρα θα το αγοράσουν οι άντρες.

yf1
yf3
yf2

    Συνοδεύτηκε κλασσικά από ψητή τσιπούρα και βραστά λίτα, κολοκυθάκια και παντζάρια και τα πήγε μια χαρά.

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα