Cuvee Lantides 2015

   25/9/2020. Η ναυαρχίδα του Κτήματος Λαντίδη είναι εμπνευσμένη από τα Kαμπερνέ-Mερλό χαρμάνια της αριστερής όχθης του Μπορντώ,

αλλά με το Aγιωργίτικο σε ποσοστό 50% να βάζει σταθερά τη σφραγίδα του στη φιάλη.Το 20% του Kαμπερνέ παρόλα αυτά είναι εκεί, στη μύτη και στο στόμα με το κασίς ξεκάθαρο, χωρίς την πράσινη πιπεριά των πιο ψυχρών κλιμάτων, στην αρχή μάλιστα κυριαρχεί ξεκάθαρα, ενώ το Μερλό λειτουργεί εξισορροπιστικά προσθέτοντας μάλλον μια θηλυκή γλύκα στο σύνολο. Δεν θα περίμενε κανείς λιγώτερα από κάποιον που σπούδασε οινολογία στο Μπορντώ. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της οινικής επανάστασης στη Νεμέα, απέκτησε δικό του οινοποιείο και αμπέλια και έχει σταθερά συνεργαζόμενα αμπελοτόπια. 5 ερυθρές και 4 λευκές ετικέτες πλέον συνολικά και μια καλή συλλογή από ερυθρά μάγκνουμ στο οινοποιείο.

    Στιβαρό κρασί, σοβαρό, ούτε ρουστίκ, ούτε μοντέρνο. Το πίνω πάνω από μια δεκαετία και είναι πάντα στο ύψος του. Βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο ρουμπινί και μύτη που κυριαρχούσε το κασίς με πυκνό μαυροκέρασο, βύσσινο και καπνό. Μία ώρα καράφα ήταν απαραίτητη για να ισορροπήσει την υψηλή οξύτητα, που αρχικά ξεχώριζε, με τα προαναφερθέντα μαύρα και κόκκινα φρούτα, τον καπνό από το 24άμηνο βαρέλι αλλά και το υψηλό, πλην μη διακριτό αλκοόλ σε μία συνισταμένη γεύση πλούσια, με ζουμερές, άψογα διαβαθμισμένες τανίνες, και απολαυστική γλύκα στην μακριά επίγευση.  Μπορεί να υποπτευθείς και λίγη μέντα ίσως, αλλά στην πραγματικότητα το μαυροκόκκινο ζουμερό φρούτο σε σφιχτή δομή κυριαρχεί και καλά κάνει. Σχεδόν αόρατα τριτογενή, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βύσσινο γλυκό, το κρασί είναι πολύ νέο ακόμα και έχει τουλάχιστον μια επταετία απόλαυσης μπροστά του. Νόστιμο, πυκνό αρρενωπό κρασί, με θηλυκή νότα στην επίγευση.

   Συνοδεύτηκε από ψητό στήθος μοσχαρίσιο κομμένο μπριζόλα, λίγο σκληρό, αλλά απίστευτα νόστιμο, μελιτζανοσαλάτα και ρόκα με ντοματίνια και σάλτσα ροδιού. Ήταν μια καθαρή ισοπαλία. Το κρέας ήταν πολύ πάνω από απλό συνοδευτικό, είχε πολύ έντονη γεύση για να αφήσει το κρασί να κυριαρχήσει, αλλά συμφωνήσαμε με τον Γκοντό πως ήταν συνδυασμός για λίγους, ο κόσμος δεν εκτιμά πλέον τα νόστιμα, αλλά τα μαλακά κρέατα. Πιείτε το με όλες τις εκδοχές μαγειρικής κόκκινου κρέατος, κυνήγια, κουνέλι και αλανιάρη κόκκορα με μαύρο κρέας, κοκκινιστό ή στιφάδο.

L1
L2
L3

 

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα