Ρομπόλα 2012 Late Release, Gentlini
18/10/2020.Το παλαιώτερο σπίτι της Κεφαλληνίας με ένα από τα πρώτα εξαιρετικά και εξαιρετικά ακριβά κρασιά του ’80-’90, στη νέα του εποχή εδώ,
με ένα σχεδόν πειραματικό κρασί έξω απο τή γκάμα των υπολοίπων 9 ετικετών του. H «απλή» Ρομπόλα του κτήματος υπερθειωμένη, ώστε να ανοιχτεί μετά από αρκετά χρόνια παλαίωσης, διαπιστώνοντας την εξέλιξη. Μία αναζήτηση στις δυνατότητες παλαίωσης της ποικιλίας.
Αχνό λεμονί.
Σχεδόν έντονη, αλλά μεταξωτή μύτη γεμάτη κομψότητα. Λεμονανθοί και ξύσμα μοσχολέμονου και λεμονιού, λεμόνι και κάτι ατσάλινο, αυστηρό. Εξαιρετική διαύγεια και καθαρότητα των αρωμάτων. Υπέροχο σύνολο.
Έντονη οξύτητα, φίνες ατσάλινες τανίνες, λεμόνι, μπόλικο ξύσμα λεμονιού και μοσχολέμονου, λίγο γκρέιπφρουτ και μια ανάλαφρη αίσθηση βρεγμένης πέτρας. Σφιχτή κομψή δομή, ελαφρύ σχεδόν σώμα, αλλά υψηλή ένταση γεύσης με μακρυά απολαυστική επίγευση. Απόλυτη ισορροπία. Χωρίς τριτογενή, ένα κρασί με τραγανές νεανικές γεύσεις και αρώματα, αλλά όχι φρέσκο. Χωρίς να έχει την πολυπλοκότητα ή το σώμα μιας Σαντορίνης ή ενός Chablis, στέκεται δίπλα τους καθαρά με δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Και με δεδομένο πως η ποικιλία δεν έχει το σώμα ούτε του ασύρτικου ούτε του σαρντονέ, το να συγκρίνεται με επιφανείς εκπροσώπους τους αυτή η ρομπόλα είναι επίτευγμα. Και εκτιμώ θα εξελίσσεται για 5-10 χρόνια ακόμα φτάνοντας στη χρυσή ωριμότητα, πριν αρχίσει η κάμψη της.
Συνοδεύτηκε από δυο υπέροχα λαυράκια ψητά. Ένα φιαλίδιο 200 κ.εκ που εξοικονομήθηκε κατ’ οίκον κατά την αποπωμάτιση συνόδευσε 3 μέρες μετά λίγα καναπεδάκια με μπρικ keta για να εμπεδωθεί η αρχική εντύπωση. Και στις δύο περιπτώσεις το κρασί κράτησε τα ίσα του με χαρακτηριστική άνεση και ανέδειξε και την ποιότητα των γεύσεων του φαγητού. Αποδεικνύεται έτσι πως η ελαφρότητα του σώματος είναι σχετική έννοια...
Και στις δύο περιπτώσεις είχε αυτήν την αβίαστη φινέτσα, κομψότητα και καθαρότητα έκφρασης που είχα παρατηρήσει στον βυθισμένο Θαλασσίτη του Γιάννη Παρασκευόπουλου, χωρίς το σώμα του ασύρτικου φυσικά. Ρομπόλα χωρίς ψυμίθια. Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι θα περίμενες από μια υπερθειωμένη φιάλη απλής Ρομπόλας Gentilini 8 ετών, που είναι στην πραγματικότητα. Ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί, που φυσικά πρέπει να περιμένει ο οινοποιός αρκετά χρόνια πριν το ελευθερώσει στην αγορά.