Πέρασμα 2020, Στροφιλιά

     30.3.2021. Σαββατιανό 100%. Το σίγουρο είναι πως και αυτή η φιάλη επιβεβαιώνει την καθαρότητα γεύσεων και αρωμάτων που χαρακτηρίζει τη νέα εποχή

του ιστορικού οινοποιείου της Στροφιλιάς. Το χέρι του Γιάννη Λίγκα στο οινικό τιμόνι του οινοποιείου συνεχίζει να διαγράφει μια ανοδική πορεία με σιγουριά, ενώ η δραστήρια Μαρία Μαλτέζου δείχνει να έχει συγκροτήσει μια ζηλευτή ομάδα για το οινοποιείο.

    Η άλλη αρετή του οινοποιείου είναι η ανάδειξη ξεχωριστής προσωπικότητας για το κάθε κρασί, πράγμα καθόλου αυτονόητο. Φερ’ ειπείν, τώρα με την αναβίωση του Σαββατιανού ενεδρεύει ο κίνδυνος να μοιάζουν όλα τα Μεσογείτικα μεταξύ τους και χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες, η ευφυία ανάμεσά τους,  για να αναδειχτεί ο χαρακτήρας τόσο του οινοπεδίου, όσο και του οινοποιείου. Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν. Το Πέρασμα προέρχεται από τους αμπελώνες του οινοποιείου στην Αναβύσσο ηλικίας 30-50 ετών που έχουν πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, έως 600κιλά/στρέμμα.

    Το Σαββατιανό είναι λίγο Ιανός, έχει δύο όψεις, μία νεανική με έμφαση στα εσπεριδοειδή, το ελαφρύ σώμα και τη δροσιστική οξύτητα ως το καλοκαίρι περίπου της χρονιάς μετά τον τρύγο και άλλη μία με βαθύτερο, πιο ουσιαστικό χαρακτήρα από κει και μετά. Νέο αγαπά τα ψαρικά και όλα τα φρούτα της θάλασσας, αλλά και ασιατικά πιάτα, ενώ ωριμάζοντας είναι από τους καλύτερους συνοδούς για ένα αρνί στη σούβλα και άλλα κοψίδια ή με αρνί-αγκινάρες και καβουράκια (χόρτα του βουνού), λευκές σπαγγετάδες ή ριζότι με μανιτάρια κλπ. Η φιάλη της δοκιμής ήταν νεαρή, ενός μήνα και κάτι και μόλις συνερχόταν από το σοκ της εμφιάλωσης. 

    Χρώμα αχυροπράσινο. Μύτη νευρώδης, δροσιστική, με γρέιπφρουτ, μοσχολέμονο, λίγο άγουρο ανανά, αχλάδι, λευκόσαρκα ροδάκινα και νεκταρίνια. Στόμα με τονισμένη οξύτητα, ένταση γεύσης, αλλά απατηλά μέτριο προς ελαφρύ σώμα. Δεν ασχολείσαι με το αλκοόλ, υπάρχει ισορροπία και φίνα δομή που αγκαλιάζει σφιχτά όλα τα προαναφερθέντα, που ξαναβρίσκουμε δοκιμάζοντας. Κάνει εντύπωση η κομψότητα ως την μέτρια, αλλά απολαυστική επίγευση, τόσο που παρά λίγο να κλονίσει τη σιγουριά μου για το άν θα άντεχε τον δεύτερο γύρο μπακαλιάρου-σκορδαλιάς, μετά την 25η. Όχι απλά άντεξε, αλλά έβγαλε και νέα αρώματα και γεύσεις, όπως λίγο βρεγμένο άχυρο, που υπήρχε δειλά από την αρχή, αλλά άρχισε να εκφράζεται καλύτερα, όταν μετακόμισα το περιεχόμενο από το πολύ καλό ποτήρι Chef & Sommelier Open Up Pro στο εξ ίσου καλό, αλλά σαφώς πιο εξειδικευμένο  Riedel Performance Riesling, που εκτός της μαμάς ποικιλίας απογειώνει και σαββατιανά, μαλαγουζιές και κυδωνίτσες, αναλύοντας τα αρώματα με μεγαλύτερη διαύγεια, όπως διαπιστώσαμε δοκιμάζοντας ποτήρια της εταιρίας στις αρχές του 2020. Το τελευταίο το γράφω επειδή έχω καταλάβει πως οι άνθρωποι που με διαβάζουν δέν λένε το κρασί κρασάκι και ίσως πιστεύουν, όπως εγώ, πως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο Θεός, όχι ο διάβολος. Λίγο-πολύ θα βρείτε τα αρώματα και σε ένα απλά καλό ποτήρι, όπως συνήθως αυτά των εκθέσεων, όμως ένα εξειδικευμένο ποτήρι είναι απολαυστικότερο, όπως η βόλτα με ένα ακριβώτερο αυτοκίνητο. Και επειδή η διαφορά από ένα απλά καλό ποτήρι στα παραπάνω είναι 5-15 ευρώ, αντί μερικές δεκάδες χιλιάδες, αν αγαπάτε το κρασί, ένα ζευγαράκι αξίζει για ένα αγαπημένο ζευγάρι. Εμείς εκτιμήσαμε τη διαφορά και παρ’ όλο που η σκορδαλιά με φρέσκο σκόρδο με τα παντζάρια και οι κροκέτες ήταν άπαιχτα, για το κρασί ήταν όλη η κουβέντα, πως διαχειρίστηκε την κρίση με τις γεύσεις τουρμπισμένες στα κόκκινα, μέχρι στην επιτροπή λοιμωξιολόγων είπαμε να το στείλουμε να τους βάλει σε σειρά.

per1
per2

    Συνοψίζοντας, είναι αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα σαββατιανά της Αττικής με τονισμένη την οξύτητα και την κομψότητα έκφρασης, ξεκάθαρα αρώματα και γεύσεις, ενώ η ελαφράδα στο σώμα δεν το εμποδίζει να συνοδεύει έντονα πιάτα με άνεση και ο χαρακτήρας του δεν περνάει απαρατήρητος.

    Περιμένω από το Πέρασμα να γεμίζει σε σώμα και να ωριμάζει διαρκώς και γενικά να είναι εκφραστικώτερο όσο περνάνε οι μήνες. Προς το Πάσχα σκεφτείτε το για το αρνάκι σας. Το καλοκαίρι θα μπορείτε να το απολαύσετε με ό,τι κολυμπάει, μαγειρευτό ψητό ή τηγανητό, αλλά και λαδερά, αρνάκι λεμονάτο και φυσικά τσίμπι-τσίμπι με θέα τη θάλασσα. Μετά, με ό,τι θέλετε εκτός από μοσχάρι και μελιτζάνες.

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα