Vasilio Grande Reserve 2011
13/6/2021. Αγιωργίτικο 100%. Κάθε Νεμεάτης οινοποιός που σέβεται τον εαυτό του προσπαθεί να βρεί το ιερό δισκοπότηρο,
να φτιάξει το μεγάλο αγιωργίτικο. Η ναυαρχίδα του Κτήματος Γκόφα δεν αποτελεί εξαίρεση, είναι ένα κρασί πολύ περιορισμένης παραγωγής, με τα καλύτερα σταφύλια του και όλη την τέχνη του οινοποιού να περιμένει υπομονετικά να την ελευθερώσετε άμα τη αποπωματίσει. Φροντίσαμε να υπάρξει καράφα για ένα δίωρο και μετά δρόσισμά της σε γυάλινο φαρδύ μπωλ.
Το χρώμα είναι βαθύ ρουμπινί με γκρενά αποχρώσεις στην περιφέρεια, αν γύρεις το ποτήρι. Η μύτη πυκνή, με αρκετή νεανικότητα σε πρώτο πλάνο, γεμάτη μαύρα φρούτα, όπως μαυροκέρασο, κασίς, μύρτιλα, αλλά και μέντα, ελάχιστο κέδρο και στο βάθος αποξηραμένα γλυκόξινα δαμάσκηνα και βύσσινα. Τα περισσότερα εμφανίστηκαν εξ αρχής, αλλά η εξέλιξη στην καράφα ήταν σαφής και ευεργετική. Εντυπωσιακό για κρασί 10 ετών, σηκώνει φρύδια. Στο στόμα έχουμε τονισμένη οξύτητα, πολύ ωραία ισορροπημένη από τα πλούσια ελέη των ίδιων μαύρων φρούτων, αλλά και ελάχιστων μπαχαρικών, με το αόρατο πια βαρέλι να εκφράζεται με ένταση και τόσο καλή δομή, που το δεκαπεντάρι αλκοόλ ούτε που το υποπτεύεσαι, ενώ οι βελούδινες πλέον τανίνες είναι αριστοτεχνικά διαστρωματωμένες οδηγώντας έτσι ηδονικά στη μακρά επίγευση.
Πίσω από τις λέξεις, ένα απολαυστικό, πλούσιο, πολύπλοκο κρασί, με αρκετή αυστηρότητα που να κλέβει την παράσταση από το μοσχαρίσιο άνευ ψωμιού μπιφτέκι και τα παρελκόμενα και να σε αναγκάζει να ασχοληθείς κυρίως μαζί του, σε όλη τη διάρκεια του δείπνου. Όχι τόσο αυστηρό όμως που να μην απολαμβάνεις τη τζαζ της Abbey Lincoln ή μια άρια της Μαρίας Κάλλας ή μια σουίτα για βιολοντσέλλο του Μπαχ, την ίδια στιγμή που θαυμάζεις τη ζωηράδα του μετά από 10 χρόνια εγκλεισμό στη φιάλη, αυτή είναι η ουσία του άλλωστε. Ταυτόχρονα μπορεί με άνεση να αναμετρηθεί με τα υπόλοιπα μεγάλα λιοντάρια της Νεμέας.
Ο Κωνσταντίνος Γκόφας κάνει προσεκτικές και άρτιες δουλειές, αλλά είναι αυτό το μεγάλο αγιωργίτικο; Για το καλό μας και συνυπολογίζοντας τόσο τη δική μας υπερβατική φύση, όσο και του κρασιού, το ιερό δισκοπότηρο καλό είναι να μένει στο απυρόβλητο, ώστε να απολαμβάνουμε όλο και καλύτερα κρασιά και οι οινοποιοί να ξεπερνούν τον εαυτό τους.
Τιμή 45-50 ευρώ.