Σαββατιανό Μυλωνά 2018

    4/7/2021. Το βασικό πλεονέκτημα ενός εραστή είναι πως θα δώσει σημασία σε πράγματα για τα οποία ο σύζυγος μάλλον θα αδιαφορήσει.

Πριν ανοιχτεί αυτή η φιάλη είχα φροντίσει να αγοράσω αρνί για κοκκινιστό ή λεμονάτο, επειδή στη γευστική μου παλέτα το σαββατιανό περασμένης χρονιάς ανοίγει πολύ ωραία συζήτηση μαζί του. Κοκκινιστό τελικά με απολειστικά φρέσκια ρίγανη και ντομάτα ψιλοκομμένη, αργό, προσεκτικό μαγείρεμα ώσπου να ξεκολλήσει το κρέας από τα κόκκαλα και γκιουβέτσι με σκληρό κριθαράκι σε κατσαρόλα με διπλά τοιχώματα για τέλειο μέλωμα. Εναλλακτικά ποτήρια ώσπου να αποφασίσουμε με τον Γκοντό ποιο προτιμάμε, κρατήσαμε δύο που αλληλοσυμπληρώνονταν.  Ήταν η δεύτερη δροσερή βραδυά μετά τον καύσωνα. Αγαπώ προφανώς το σαββατιανό και του έχω αδυναμία.

    Ανοιχτό χρυσαφί ή μέτριο λεμονί, εξαρτημένο από την ωριμότητα των διαθέσιμων λεμονιών. Μύτη από ξύσμα λεμονιού και μοσχολέμονου, άνθη λεμονιάς, αχλάδια κρυστάλια και προεξάρχουσα μυρωδιά βρεγμένης πέτρας, αυτό που συνήθως ονομάζουμε ορυκτότητα, μας έφτιαξε για τα καλά. Στόμα διακριτής οξύτητας με τα ίδια φρούτα της μύτης αλλά και αγουρωπά λευκόσαρκα, κομψό μέτριο σώμα  με γευστική ένταση τονισμένη στη λεμονάτη δροσιά και περισσότερη σοφιστικέ ορυκτότητα που οδηγεί στην απολαυστική επίγευση, διαρκώντας ακόμα περισσότερο στον εγκέφαλο, αν είσαι λάτρης των χημικών ενώσεων που δημιουργούνται από την εξέλιξη στη φιάλη και θυμίζουν τις θεωρίες του Γιουβάλ Χαράρι πως δεν είμαστε παρά αλγόριθμοι.

   Το πάντρεμα με το φαγητό ήταν αβίαστο και ιδανικό. Παρ’ όλο το μόλις δωδεκάρι αλκοόλ, η πολυπλοκότητά του διαχειρίστηκε με τέτοια άνεση τη μεγάλη γευστική ένταση και το βάθος γεύσης του πιάτου, που παρά τους αναστεναγμούς, καταφέραμε να διασώσουμε μισό ποτήρι, ώστε να επιβεβαιώσουμε τους εαυτούς μας την επομένη.

 

sm2
sm3

    Άν δοκιμάσετε το κρασί όταν συνήθως το δοκιμάζει όλος ο κόσμος, στις εκθέσεις και την πρώτη άνοιξη ή καλοκαίρι μετά τον τρύγο, είναι απλά ένα από τα καλύτερα σαββατιανά και δύσκολα ξεχωρίζεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του με σαφήνεια, εφ’ όσον μόλις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Άν όμως ένα σαββατιανό έχει χαρακτήρα, αυτός θα αναπτυχθεί τις επόμενες χρονιές και εκεί θα φανούν και οι διαφορές, που μπορεί να οφείλονται στο οινοπέδιο της Κερατέας, την ηλικία των πρέμνων, τον τρόπο καλλιέργειας, την επιλογή της στιγμής του τρύγου, την οινική τέχνη του Σταμάτη Μυλωνά και φυσικά τη θεά τύχη, ποτέ μην την ξεχνάτε. Μην ξεχνάτε επίσης πως ένα καλό σαββατιανό έχει ακόμα καλύτερο δυναμικό παλαίωσης.

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα