Πλαγιές Αι-Λιά, 2018. Ασύρτικο

    29/8/2021. Ασύρτικο 100%. Το μέτρο σύγκρισης των ασύρτικων, αν υπάρχει, είναι η Σαντορίνη, όπου το φτωχό και άνυδρο ηφαιστιογενές έδαφος δημιουργεί

μοναδικά αυστηρά κρασιά, στα οποία ο συνδυασμός κοφτερής οξύτητας, μεγάλου σώματος, πολυπλοκότητας και ορυκτότητας επιτρέπει τη σύγκριση με τα συγκλονιστικά κρασιά από μεγάλα αμπελοτόπια του Chablis στη Βουργουνία. Κάποιοι από μας ονομάζουμε τη χαρακτηριστική γεύση αυτών των κρασιών ασυρτικίλα, κάτι σαν πιστοποίηση τυπικότητας της ποικιλίας και με κάποια ελευθεριότητα την χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κρασιά με παρόμοιο χαρακτήρα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή ήταν μία τέτοια φιάλη και έχω δοκιμάσει και άλλες παρόμοιες του οινοποιείου, που συνήθως παλαιώνω για να αναδυθεί η ορυκτότητα.

    Το χρώμα, ανοιχτό προς μέτριο χρυσαφί, προϊδεάζει για την εξελισσόμενη μύτη, έντονη, με μπουκέτο αποξηραμένων πορτοκαλιών, νεραντζιών, κουμκουάτ, μοσχολέμονου και ανθών πορτοκαλιάς και μπόλικη ασυρτικίλα. Στο στόμα η οξύτητα χωρίς να είναι τονισμένη,  ισορροπεί το γεμάτο, πολύπλοκο σώμα και τη μεγάλη ένταση, δημιουργώντας ένα αρμονικό, στιβαρό σύνολο που κοιτάζει άφοβα στα μάτια το πολύ ζόρικο μαύρο ριζότο σουπιάς. Η μακρά απολαυστική επίγευση, όπου αναδεικνύεται και ορυκτότητα, δεν απειλείται ούτε στιγμή από την έντονη θαλασσινή γεύση.

    Μας άρεσε πολύ. Συμφωνήσαμε ότι αν δε γνωρίζαμε, θα υποθέταμε μάλλον κάποιο ασύρτικο Σαντορίνης, καμμία σχέση με τα κομψά, λεμονάτα βορειοελλαδίτικα, που όμως δεν έχουν την ασυρτικίλα του θερμού κλίματος. Επίσης, από αυτήν την ηλικία των τριών ετών και μετά, ο χαρακτήρας που έχει διαμορφωθεί συνοδεύει άφοβα και αρνί ή κατσίκι λαδορίγανη, πουλερικά με λευκές σάλτσες και πιπεριές και άλλα πολλά, εκτός από μεγάλα ψητά ψάρια και τις σουπιές. Και έχει σίγουρα δύο-τρία ακόμα χρόνια ζωής  μπροστά του.

assal1
assal2
assal3

   Τελικά, ο αμπελώνας της Νεμέας έχει αναδείξει ενδιαφέροντα ασύρτικα, διαφορετικού στυλ. Μέχρι στιγμής κανείς δεν αποφάσισε να δημιουργήσει και ένα έντονα βαρελάτο, όπως τα Νυχτέρια της Σαντορίνης, αλλά αν το σκέφτηκα εγώ, θα το έχουν σκεφτεί κι άλλοι.

   Θα θέλαμε κάτι παραπάνω από αυτό το κρασί; Ναι, με λίγο περισσότερο τονισμένη την οξύτητα, εκτιμούμε πως θα στεκόταν ακόμα καλύτερα συνολικά. Αλλά η τονισμένη οξύτητα δεν αρέσει σε πολύ κόσμο, ούτε στον ίδιο τον Γιώργο Παπαϊωάννου νομίζω. Το σεβόμαστε και το εκτιμούμε και έτσι.

 

Τιμή κάβας 10-11 ευρώ.

 

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα