Σαββατιανό 2019 Κ. Παπαχρήστου
12/4/2021. Το κρασί αυτό σηματοδοτεί θετικά τη νέα εποχή του οινοποιείου. Σαφώς πιο μεστό και εκφραστικώτερο από τον προ τριετίας εαυτό του,
δημιουργεί προσδοκίες για τις υπόλοιπες αλλά και τις επερχόμενες οινοποιήσεις του σπατανέικου κτήματος. Τα σταφύλια προέρχονται από πρέμνα 30 ετών αμπελώνων της Παιανίας, συλλέγονται σε τελάρα και η προζυμωτική κρυοεκχύλιση 8 ωρών φροντίζει να φτάσουν στη φιάλη περισσότερα αρώματα και ουσίες που κρύβονται στους φλοιούς. Ο πολύ καλός τρύγος του 2019 έδωσε ένα πλούσιο κρασί που 18 μήνες μετά, η απώλεια της αρχικής φρεσκάδας ισοφαρίζεται με πολυπλοκότητα και μεστή ωριμότητα.
Μέτριο χρυσαφί ήδη με σχεδόν έντονη μύτη και τον πλούτο που βγάζει το σαββατιανό τη δεύτερη χρονιά μετά τον τρύγο. Αυτός είναι και ο λόγος που κατέληξα σε ποτήρι για βαρελάτο γαλλικό κρασί που ανέδειξαν τον χαρακτήρα του. Πικρόγλυκα εσπεριδοειδή, νεράντζια, κουμκουάτ, αλλά και ώριμα νεκταρίνια, ανανά και γιαρμάδες και άνθη νεραντζιάς, που τά ‘χουμε και πρόχειρα αυτές τις μέρες στα πεζοδρόμια. Στόμα γεμάτο, με την διακριτική οξύτητα να ισορροπεί τα πικρόγλυκα προαναφερθέντα και την λιπαρότητα, όπως το σαββατιανό ξέρει να σε μπερδεύει και να νομίζεις πως πίνεις σαρντονέ θερμού κλίματος. Πολύ καλή δομή, πολυπλοκότητα και σχεδόν μακρά επίγευση.
Στη δεύτερη νεότητά του δεν είναι για τηγανητά μεζεδάκια, ιδανικά ζητά μεγάλα ψητά ψάρια και αρνί, ψητό ή μαγειρευτό. Συνοδεύτηκε από μια πάστα με λεπτές φέτες περσινού αρνιού και ψιλοκομμένης αγκινάρας περασμένες γρήγορα στο τηγάνι και 5 τυριά για στογγύλεμα, αυτό μπορούσα όταν το είχα ήδη ανοίξει και δοκιμάσει, στήριξε πολύ καλά, παρά τις περί wine killer αγκινάρας ανόητες δοξασίες και το κρασί ήταν καβάλα ως το τέλος. Το Σαββατιανό δεν έχει τέλος, τόπε ο Γουλιέλμος Τέλλος.
Ανυπομονούμε για τις υπόλοιπες ετικέτες του Κελλαριού.