Λυκοβουνό 2021, Κτήμα Θεοδωρακάκου

   15/4/2022. Ασύρτικο 100%. Όσο μεγάλη χαρά κι αν είναι να πίνεις ένα καλό κρασί, η χαρά του να πίνεις το κρασί ενός φίλου οινοποιού σημαντικά βελτιωμένο

είναι μεγαλύτερη. Και αυτό ακριβώς συνέβη με το Λυκοβουνό του τρύγου του 2021, η διαφορά είναι πολύ αισθητή και εντυπωσίασε και συνδαιτημόνες με περιστασιακή σχέση με το κρασί. Δεν μπορούσαν να το περιγράψουν με ακρίβεια και σαφήνεια  ή να ξεχωρίσουν αρωματικά ή γευστικά χαρακτηριστικά, αλλά τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, τους άρεσε πριν πω κουβέντα και το προτίμησαν όσο υπήρχε, μυρίζοντας τα ποτήρια τους και γυρίζοντάς το στο στόμα.

   Χρώμα αχυρόξανθο, μύτη μεσαίας έντασης, εντονώτερη από τον προηγούμενο εαυτό του με έμφαση στη σάρκα κίτρινων εσπεριδοειδών, μοσχολέμονο, γρέιπφρουτ και ξύσμα τους. Υπάρχουν και νύξεις πράσινου μήλου και άγουρων λευκόσαρκων. Στο στόμα ξαφνιάζει με τον αισθητά μεγαλύτερο όγκο από το παρελθόν του, την τονισμένη, αλλά  πολύ ισορροπημένη οξύτητα, την άνω του μετρίου γευστική ένταση και σώμα, την εκφραστικότητά του, τη σάρκα των προαναφερθέντων φρούτων, την απολαυστική άνω του μετρίου μήκους επίγευση, γενικά ένα σύνολο που έλλειπε στο παρελθόν του και  κάποιοι λάτρεις του κρασιού ονομάζουμε ασυρτικίλα. Επί τέλους και εύγε!

   Πλέον, εκτός από ψητά και τηγανητά οψάρια, αντιμετωπίζει άφοβα δύσκολα πιάτα όπως ριζότο σουπιών και σπαγγετάδες θαλασσινών και εκτιμώ, αρκετές συνταγές λευκών κρεάτων, όπως κουνέλι, αγριοκάτσικο και άλλων παλαιώνοντας. Αν στοκάρετε, σε ένα δύο χρόνια θα μπορείτε και με τον οβελία, ειδικά μετά τη μέση του γεύματος που θα έχει κορεστεί η πείνα και θα πίνετε για την απόλαυση . Τα λιγώτερα από 10 ευρώ που κοστίζει, είναι πρόκληση για κάτι τέτοιο. Επικοινωνήστε με το οινοποιείο, είναι δυσεύρετα τα κρασιά του Κτήματος.

   Έχω παρουσιάσει και στο παρελθόν κρασιά του Νίκου Θεοδωρακάκου. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως το Κτήμα με τα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελιών έχει μπει σε νέα τροχιά. Υπάρχει πλέον αμπελουργός που επιμελείται των πρέμνων, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τεχνικά θέματα του οινοποιείου. Οι καρποί της προσπάθειας άρχισαν να δρέπονται. Η Κυδωνίτσα του ήταν πάντα η πολύ καλή λευκή ναυαρχίδα, τώρα βλέπουμε να ανατέλει και μία νέα εποχή για το ασύρτικο. Μπορούμε ίσως να προσβλέπουμε σε μιά νέα γενιά λευκών που θα δείξει αντοχή στο χρόνο και  γιατί όχι,  γοητευτική εξέλιξη στη φιάλη, το όνειρο του οινόφιλου. Ως τότε μπορείτε να δοκιμάζετε και τις υπόλοιπες ετικέτες όπως την Μονεμβασιά, το υπέροχο για την εποχή ροζέ ΚΑ από συνοινοποίηση αγιωργίτικου και Κυδωνίτσας, το My, ένα ελαφρύ κόκκινο δεξαμενής από Μαυρούδι, ιδανικό για καλοκαιράκι, δροσισμένο σωστά αν, και φυσικά την ερυθρή  Ναυαρχίδα, το παλαιωμένο Μαυρούδι.

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα