Τσέλεπος 2019 Προκήρυξη

         Επετειακή βόλτα για τα 30 χρόνια του Κτήματος

                               Ανταπόκριση από το μέλλον

 

 

Από τις πιο όμορφες βόλτες μας. Λίγα χιλιόμετρα,τα πιο πολλά ξεκούραστα, συνεχείς εναλλαγές τοπίου, αναπνέουμε άλλον αέρα μέσα στην καταπράσινη φύση, ποδηλατούμε σε καταπράσινα ανηφοροκατηφόρια, περνάμε μέσα από χωριά που  μας είναι οικεία και άγνωστα ταυτόχρονα, ψυχανεμιζόμαστε πράγματα που μας διαφεύγουν στην καθημερινότητά μας.  Διασχίζουμε μονοπάτια μέσα από αμπελώνες-κάποια από στρωτό πατημένο χώμα- κάνουμε ανασυγκρότηση κάπου στη μέση,  σε επιλεγμένο σημείο, πράσινο, σκιερό, επισκεπτόμαστε το μουσείο Τεγέας, Το σπριντ με μια Αμαλία magnum για το νικητή, που δεν έγινε πέρσι λόγω χαλαζιού, ά, και στο τέλος η ηθική μας ανταμοιβή: δοκιμάζουμε τα υπέροχα κρασιά του οινοποιείου σ’ένα καταπράσινο σκηνικό και προχωράμε στο μύλο, κάτω από τα πλατάνια που θροΐζουν συνεχώς. Γλεντάμε με ροζέ Δρυόπη, ένα ροζ δυναμίτη και τη Μαντίνεια Τσέλεπου, ίσως το πιο τραγανό Μοσχοφίλερο, σe μια από τις καλύτερές του χρονιές του τα τελευταία 10 χρόνια. Τα συνοδεύουμε με τραγανή γουρνοπούλα και μεζεδάκια, ευγενική χορηγία του Κτήματος  μαζί με τα κρασιά του, ενώ το βλέμα μας ησυχάζει μέσα απ’ τα πλατανόφυλλα, χαϊδεύοντας τις κορφές των αμπελιών του κτήματος που απλώνονται ένα γύρο.

Η μουσική ακολουθεί αλλά και κεντρίζει τη διάθεσή μας, χορεύουμε κατά βούλησιν, πίνουμε, όχι για να ξεχάσουμε, αλλά επειδή είναι ωραία τα κρασιά και για να διευρύνουμε τη συνείδησή μας, γελάμε, πειραζόμαστε, κάτω από το άγρυπνο μάτι του Γιαννη Τσέλεπου. Οι  ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβουμε.  Μια μεγάλη γλυκειά αγκαλιά. Πριν βραδυάσει, φορτώνουμε τα κρασιά που αγοράσαμε στα αυτοκίνητα , ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες και το προσωπικό του κτήματος και φεύγουμε με ένα πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα και τις καρδιές μας.

 

Πρελούδιο

 

Το Κτήμα Τσέλεπου από το 2013 αποφάσισε να γιορτάζει κάθε χρόνο  με έναν Ποδηλατικό Γύρο αφιερωμένο αποκλειστικά στο Κτήμα. Το ανέθεσε στο cycling4wine, είχε μεγάλη επιτυχία από την  πρώτη χρονιά και μετά από ένα κενό λόγω κακοκαιρίας, φέτος επαναλαμβάνει για 5η φορά το εγχείρημα, που από την αρχή στήθηκε έτσι ώστε να γίνει θεσμός. Η Αρκαδία ήταν μυθολογικός τόπος για τους φιλέλληνες του 19ου αιώνα. Of famous Arcady ye are! Υψόμετρα από 700 έως 1100 μέτρα. Αργός τρύγος. Πολυπλοκότητα. Ό,τι αργεί όσο πρέπει, μελώνει όμορφα. Ρωτήστε τις γυναίκες. Αυτές που ξέρουν, όχι τις άλλες. Και μή φοβάστε για τη ζέστη. Όταν  εδώ και στην Τρίπολη είχε 30άρι, εκεί δεν κατάλαβα τίποτα.

Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι από τους οινοποιούς με κεφαλαίο το όμικρον. Γιατί έχει όραμα για το κρασί και αυτό το όραμα δεν το έχει εγκαταλείψει ποτέ τα 27 χρόνια που είμαστε φίλοι. Γιατί μεγάλα κρασιά χωρίς όραμα δεν γίνονται.  Πρέπει να δείτε με τι πάθος μιλάει για τα αμπέλια του, όταν σας ξεναγεί στο κτήμα.  Πως αντιμετωπίζει το κρασί ολιστικά, όχι σαν το περιεχόμενο μιας φιάλης, αλλά σαν μια επίπονη προσπάθεια, που ξεκινάει από το αμπέλι. Πως φτιάχνει και μεγαλώνει το κτήμα του σαν τον άνθρωπο, που φυτεύει ένα δέντρο για να το χαρούν τα παιδιά του περισσότερο και οι άλλοι, παρά ο ίδιος. Και επειδή το cycling4wine ξέρει από οράματα, του αρέσει να στηρίζει τα οράματα των φίλων. Γιατί μόνο έτσι θα απαντήσει η άλλη Ελλάδα στους επικριτές της. Με έργα. Με πράξεις. Τώρα.

 

Σε ποιούς απευθύνομαι;

 

Αν λοιπόν δεν έχεις έρθει ποτέ, θες να μάθεις μας για το Κτήμα και τα κρασιά του, αγαπάς το καλό κρασί και το ποδήλατο δεν τό έχεις μόνο για να πηγαίνεις πέρα-δώθε, κάνεις  και καμμιά βόλτα μεγαλύτερη, βάζεις  και το κεφάλι κάτω και πεισμώνεις στις ανηφόρες, αλλά  χωρίς να τρελλαίνεσαι  για αγώνες, πάρε το ποδήλατό σου, φόρτωσέ το στο πούλμαν ή στο αυτοκίνητό σου και ετοιμάσου για μιά αξέχαστη Κυριακή ή ακόμα καλύτερα, ένα αξέχαστο Σαβατοκύριακο.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, απευθύνομαι σ τους πιστούς ύποπτους του cycling4wine, και σε όλους τους ποδηλάτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους πέραν της απλής αστικής μετακίνησης και έχουν κάνει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα αγόγγυστα και το ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ, που θέλουν να επαναλάβουν. Σε όλους όσους Αγαπούν το Ποδήλατο και το Κρασί. Γιατί η Αγάπη σώζει.

40,5 χλμ 480 υψομ και 2-3 σημεία με κλίσεις 7-9% Αλλά μετά το Παρθένι είναι περίπατος.

Φέτος προσπαθούμε να βρούμε καινούργια κομμάτια στη διαδρομή, αλλά μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να βρούμε χωρίς να βγαίνουμε σε δρόμους με κίνηση ή ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις.

 

Τι χρειαζόσαστε;

 

Το ποδήλατό σας καλορυθμισμένο, σαμπρέλα για την κακιά ώρα και λεβιεδάκια και τρόμπα, παρόλο που θα υπάρχει τεχνική υποστήριξη ναι, για ώρα ανάγκης όμως, έ;

Και για να εξηγούμαι: η τεχνική υποστήριξη επισκευάζει στο μέτρο του εφικτού τυχόν βλάβη, σας φορτώνει αν αχρηστευτεί το ποδήλατό σας. ΔΕΝ σας μαζεύει αν κουραστήκατε επειδή δεν υπολογίσατε καλά τις δυνάμεις σας ούτε αν χαθείτε στην εξοχή εκτός διαδρομής. Υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματικότατη σήμανση, τόσο στην άσφαλτο, όσο και το χώμα, περιμένω να από σας να έχετε αρκετή εγρήγορση, ώστε να βλέπετε τα πράσινα βέλη στην άφαλτο (10 εκ πλάτους!) και τα πασαλάκια στο χώμα. Αν βρεθείτε εκτός διαδρομής, ανοίγετε το κινητό και ξαναμπαίνετε.

Με αυτοκίνητο υπολογίστε 20 ευρώ τα διόδια και 380 χλμ Το αυτοκίνητο καίει περισσότερο με ποδήλατα στη σχάρα.

Από το cycling4wine θα έχετε τη γνωστή περιποίηση, προσεγμένη διαδρομή, σήματα στο δρόμο, στο χώμα θα έχουμε φέτος και πασαλάκια με σημαιάκια, μπλουζάκι και τσίμπι-τσίμπι με τα κρασιά του κτήματος με τη μπαγκέτα μου στη μουσική, όπως πάντα. Με  20 ευρώ μέχρι και 30/5 και 25 μετά. Είναι νωρίς το έρλι, επειδή τα μπλουζάκια θέλουν προπαραγγελία που πρέπει να φύγει Παρασκευή πρωί για ασφάλεια.

 

Μπλουζάκι θα έχουμε;

Φυσικά, Τσέλεπος χωρίς μπλουζάκι γίνεται; Δε γίνεταιενδεικτικά, ιδού το αντρικό σε μπλε πετρόλ sol’s imperial 190 γρ (μάλλον αυτό, αν έχουμε διαθεσιμότητα, ότι έχει ο μπαξές την Παρασκευή, μετά μαύρα...150 γρ)

 

 

Εγγραφές

 

Ως τις 30 Μαΐου εarly bird 20 μνες και μετά 25 μνες,

Ευφρονίου 28, 4ος όροφος, Νικολετόπουλος, πίσω από το Κάραβελ, τκ 16121. Και αφτερ άουαρς έως 21.00, και Σάββατο, πάντα κατόπιν συνεννόησης στα 2102028561/6976556525

Μαρούσι, κατόπιν τηλ. συνεννόησης με την κα Ψυχογιού στο 6973537416, μετά τις 17.00 και πρωινά στην Παιανία.

 

 

Και αν θέλουμε να πάμε από Σάββατο να το κάνουμε αρμένικη βίζιτα;

 

Εξαιρετική ιδέα! Για τους Αθηναίους, είναι ευκαιρία  να κάνετε το Σ/Κ εκδρομή στα Αρκαδικά highlands και να καταλήξετε το σαββατόβραδο σε ταβέρνα των κι'απέ να κονέψετε 'δα πά, σιμά στο κτήμα. Και το πρωί να έρθετε φρέσκιοι αντί να τρέχετε να προκάμετε.

 

Μπορείτε να μείνετε κυρίως στα Άνω Δολιανά, γιατί ο ξενώνας στις Ρίζες είναι κλεισμένος για γάμο.

Δασικό χωριό, 6978971575, μάλλον το φτηνότερο, ξύλινα σποίτια στο δάσος για παρέες, Γιάννη Παππά ακούς; https://www.disaki.gr/item/dasiko-chorio-ano-doliana/      

1821  271 022 3357 http://1821boutiquehotel.gr/

Ξενώνας Εράσμιον - Άνω Δολιανά   για διήμερο 2710-234073  6972-706580

Λυμπερόπουλος Τάκης  2710-227635  6984-384292

Και στις Καρυές, ξενώνας Καρυές, 2731095185. Θα φάτε στην εξαιρετική ταβέρνα του Κουτσόγιωργα.

 

 

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε; Μα την ιστορία του Κτήματος, φυσικά! ( θα σας εξετάσω)

 

 

Παρουσίαση του Κτήματος Τσέλεπου  http://www.tselepos.gr/el/

 

Ο Γιάννης Τσέλεπος έχοντας σπουδάσει οινολογία στο Μπορντώ και δουλέψει εκεί αρχικά, γύρισε στην Ελλάδα και εργάστηκε για 10 χρόνια σαν οινολόγος πριν αποφασίσει που θα στήσει το στρατηγείο του. Διάλεξε τις πλαγιές του Πάρνωνα στην Αρκαδία το 1987 για να φυτέψει τον αμπελώνα του,  για το μικροκλίμα, το υψόμετρο και τη φύση, που εμπιστεύθηκε ότι θα τον βοηθήσει να φτιάξει τα κρασιά που οραματιζόταν. Ήδη το 1991 σε μία γευστική δοκιμή του Cellier wine club στη Μ.Βρετανία δοκιμάσαμε μία Μαντινεία που επανακαθόριζε το στυλ του κρασιού που θα κυριαρχούσεστο μέλλον, με υψηλές οξύτητες  αλλά και πιο γεμάτο σώμα, ένα κρασί για θαλασσινά και ψητά ψάρια, αντί για το ελαφρύ αρωματικό απεριτίφ που πίναμε ως τότε.Τόσο εντυπωσιακή, που αρχικά την απορρίψαμε, επειδή δεν θύμιζε σε τίποτα τα Μοσχοφίλερα που ξέραμε. Αντίστοιχα εντυπωσιακό ήταν το κόκκινο του Κτήματος, η πρώτη οινοποίηση από τα ιδίων αμπελώνων Καμπερνέ και Μερλό, που αργότερα κυοφόρησε χωριστά τον Κοκκινόμυλο και το Αυλοτόπι.

 

Από τότε, έχει κυλίσει πολύ νερό στ’αυλάκι. Λίγα χρόνια αργότερα χτίστηκε το οινοποιείο με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, τριγυρισμένο από τους αμπελώνες του. Τα κτίρια, σχεδιασμένα από τον Τάκη Κουτσογιανόπουλο στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής, είναι όμορφα και λιτά. Πολύ αργότερα αναπαλαιώθηκε ο μύλος, που στη σκιά των πλατάνων της αυλής του καταλήγουμε πάντα για το τελικό γλέντι της ποδηλατικής μας γιορτής. Το Κτήμα σήμερα αριθμεί 400+ στρέματα δικά του και 200 συνεργαζόμενων αμπελώνων ηλικίας 40+ ετών.

 

 

Τα κρασιά του Κτήματος

 

Η Μαντινεία.    Σε εξαιρετικές χρονιές, όπως το ‘13 & ’14 έχει μια τραγανή οξύτητα και σώμα που θυμίζει Σαντορίνη. Στις υπόλοιπες είναι ένα σοβαρό Μοχοφίλερο με τα αρώματα τριαντάφυλλου και λεμονανθών της ποικιλίας και τη στιβαρότητα και επίγευση –σήμα κατατεθέν του δημιουργού του. Για ψητά ψάρια και πάστες θαλασσινών. Όχι με χοιρινές μπριζόλες, παρόλο που συνοδεύει αρκετά καλά την πέτσα της σουβλιστής γουρνοπούλας.

 

Blanc de Gris.   Αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες.  Ίδια ποικιλία, περισσότερο σώμα και αλκοόλ για να αντισταθεί στο βαρέλι ακακίας και να βγεί πιο πολύπλοκη πλέον, με αρώματα και γεύση φίνας οινολάσπης, ψημένου ψωμιού, ξηρών καρπών, αλλά και λίγου μελιού, εκτός από τα πρωτογενή, στην μακρύτερη επίγευση. Ιδανικό κρασί για ασιατική κουζίνα και όχι μόνο.

 

Μαρμαριάς (Chardonnay).  Επίσης από ιδιόκτητους αμπελώνες. Σε στυλ Βουργουνδίας, ζητά την υπομονή σας για να σας ανταμοίψει. Εξελίσσεται υπέροχα και ξεδιπλώνει τις χάρες του όσο το αφήνετε να παλαιώσει, όπως απέδειξε σε κάθετη δοκιμή μέχρι το 2006. Όστρακα και οψάρια αλλά και φίνα λευκά κρέατα κομψά μαγειρεμένα.

Μελισόπετρα (Gewurstranminer).  Ξανά από ίδια αμπέλια. Η αλσατογερμανική ποικιλία που ευδοκιμεί σε μάλλον ψυχρά κλίματα εγκλιματίστηκε αρκετά καλά ώστε να δίνει τα χαρακτηριστικά μεθυστικά τροπικά της αρώματα με τραγανή οξύτητα, που τόσο ταιριάζουν με εξωτικές κουζίνες, αλλά και σαν απογευματινό κρασί με μια πειραγμένη σαλάτα.

 

Δρυόπη Ροζέ.   Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στο Κούτσι, με μακρά εκχύλιση και αποτέλεσμα ένα ροδί κρασί με έντονα αρώματα μαύρου κερασιού, φράουλας και τριαντάφυλλου αλλά και και αρκετό έξοχα δομημένο αλκοόλ, συνδυασμός που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή για το τσιμπούσι με τραγανή γουρνοπούλα κάτω από τα πλατάνια του Κτήματος.

 

Νεμέα-Δρυόπη Classic. Από τον ίδιο αμπελώνα στο Κούτσι, η κλασσική Νεμέα για περιορισμένη παλαίωση και άμεση κατανάλωση. Κλασσική, με αρώματα μαυροκέρασου και ίχνη ζυμών και ξηρών καρπών και απαλές τανίνες. Κόκκινα κρέατα ή μελιτζάνες μάστ. Άντε και μιά κόκκινη μακαρονάδα.

 

Δρυόπη  Reserve. Η Νεμέα παλαίωσης του Κτήματος, ξανά από το Κούτσι. Πληθωρική, με πλούσιο φρούτο και μπαχαρικά στην πολύπλοκη μακρυά επίγευση. Αφήστε την να παλαιώσει, ανταμειφθήσεστε. Κουζίνα κόκκινη οπωσδήποτε.

 

Δίλοφος. Το κλασσικό χαρμάνι από Καμπερνέ και Μερλό, εισαγωγικό πλέον στα βαρειά χαρτιά του Κτήματος, πάντα απολαυστικό για κόκκινα κρέατα και μαγειρευτά

 

Αυλοτόπι. Το μεγάλο Καμπερνέ από τους αμπελώνες του Κτήματος, παλαιώνει πάρα πολύ και πάρα πολύ καλά. Πρόσφατα άνοιξα μία φιάλη του 1999 και πάθαμε. Φοβερή δομή, πλούσιο και πυκνό μαύρο φρούτο, πολύ μακρυά επίγευση, αυστηρό και απίστευτα απολαυστικό. Για φιλήδονους ουρανίσκους.

 

Κοκκινόμυλος. Το μεγάλο Μερλό του Κτήματος, προφανώς από ιδιόκτητους αμπελώνες, με πολύπλοκα αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, φίνες, πλούσιες τανίνες εξαιρετική γευστική πολυπλοκότητα, σοκολάτα, καφές, κέδρος και διάρκεια στο στόμα και στον χρόνο.

 

Αμαλία Brut. To αρχετυπικό αφρώδες Μοσχοφίλερο δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Καταπληκτικό με φράουλες, τσακίστε τα και τα δύο, είναι στο φόρτε τους! Εννοείται και με θαλασσινά...και μόνο του...δίπλα στο κρεββάτι...

 

Αμαλία Brut Ροζέ. Από Αγιωργίτικο, πάλι μέθοδος Καμπανίας, με κομψή μύτη και στόμα, τριαντάφυλλα, φράουλα και λίγες φίνες τανίνες, μήπως και συνοδεύσετε ανοιχτόχρωμες πάστες θαλασσινών, ξέρετε, μύδια-γαρίδες-καραβίδες...

 

Στις νέες εκπλήξεις του Κτήματος να υπολογίσετε:

 

Πρώτον, τα νέα Σαντορινιά κρασιά από τον καινούργιο αμπελώνα στο νησί, μία όχι και τόσο απλή Σαντορίνη και μετά τα συγκλονιστικά Λαλούδια, με μαγκιές όπως μεγάλα και πολύ μεγάλα βαρέλια και αμφορείς που προσθέτουν πολυπλοκότητα, σώμα και βάθος παλαίωσης, χωρίς να επεμβαίνουν και να κουρεύουν τα πρωτογενή της ποικιλίας και του οινοπεδίου (terroir).

 

Δεύτερον, το καινούργο εξαιρετικό ροζέ από Μοσχοφίλερο, από κλάσματα διαφορετικών οινοποιήσεων σε δεξαμενή, σε αμφορείς, με παραμονή σε οινολάσπες...Εδώ αισθάνομαι ένα καμάρι για το άρθρο που έγραψα πριν 2 χρόνια  και δημοσιεύτηκε πρόπερσι στο  Andro, για την απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Ελλάδα στη μόδα των χλωμών ροζέ από κόκκινες ποικιλίες: να  φτιάξει τέτοια κρασιά από ερυθρωπές ποικιλίες, όπως Μοσχοφίλερο και Σιδερίτη, που θα έφταναν στο χρώμα αυτό μετά από παρατεταμένη εκχύλιση, αντί το αντίθετο και με περισσότερο σώμα και αυθεντικότητα. Ήδη μετράμε αρκετά βέλη στη φαρέτρα μας.

 

Τρίτον, να περιμένετε στο μέλλον ένα ακόμα κρασί από Μοσχοφίλερο, όραντζ αυτή τη φορά, με παλαίωση σε αμφορέα.

 

Υπάρχει επίσης ευκαιρία να τα δοκιμάσετε τα περισσότερα και να τα αγοράσετε σε τιμές ειδικές για την εκδήλωση την Κυριακή 09/06. Θα γνωρίσετε τον ίδιο τον Τσέλεπο και τη γυναίκα του μαζί και το επιτελείο του κτήματος. Θα ξεναγηθούμε στο κτήμα και θα σας εξηγήσει γιατί είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο να κάνεις καλό κρασί.

 

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα